Gods licht

Op een grijze maandagmorgen in de winter was ik ons huis aan het opruimen. De rommel van het weekend moest aan de kant. Hard meezingend met een CD ruimde ik schoenen op van onder de salontafel, zette ik wat vergeten vaat in de keuken en stofzuigde ik de vloer. Terwijl ik zo bezig was, bedacht ik me dat het lekker opknapte, het huis zag er weer schoon en opgeruimd uit. Totdat de zon doorbrak…..

Je kent het wel, zo’n laagstaande zon in de winter. De stralen licht vielen door de ruiten, waar nu handen van de kinderen en pootjes van de kat op zichtbaar werden. De vloer die ik net gestofzuigd had, lag toch nog vol met kleine stofdeeltjes en korreltjes zand en op de salontafel leek wel een afbeelding te staan van de Olympische ringen, door alle kringen van limonadeglazen. Weg goed gevoel….

En toen sprak God in mij. Hij liet me zien dat wij vaak best tevreden zijn met hoe we leven, dat we volgens onze maatstaven ons ‘huisje’ best op orde hebben. We houden ook wel eens opruiming: we brengen een bloemetje bij de buren na wat strubbelingen over een te kort geknipte heg. We belijden dat we geroddeld hebben over een zuster in de gemeente. We corrigeren op de valreep ons belastingformulier, want het knaagde toch wel aan ons geweten. En ja, God is blij met al die dingen, maar als Zijn licht in ons leven schijnt, dan wordt echt àlles zichtbaar. Ook dat wat we misschien liever geheim hadden gehouden of wat we eigenlijk alweer vergeten waren. Ieder stofje, elke kring en iedere spetter is te zien als het licht van Gods zon bij ons naar binnen schijnt.
Soms hebben we de neiging om dan snel de gordijnen dicht te doen en het Licht op afstand te houden. Beter is het om in het volle licht te blijven staan en verder en dieper te gaan met de opruiming in ons leven. We dienen een heilig God, die ons in Zijn Woord ook oproept om heilig te zijn omdat Hij heilig is. Laten we ernst maken met deze oproep van God zelf om het verkeerde weg te doen uit ons leven en heilig te zijn voor Hem. Hoe heerlijk is het om dan ook nog te mogen bedenken dat als wij heilig leven, de boze geen vat meer op ons heeft.

Wij weten dat ieder die uit God geboren is, niet zondigt; maar wie uit God geboren is, bewaart zichzelf en de boze heeft geen vat op hem. 1 Johannes 5:18

Vader, ik wil heilig leven voor U. Laat door Uw licht alle viezigheid in mijn leven zichtbaar worden. Ook de dingen die ik heel ver weg gestopt heb. Zullen we samen aan de slag gaan om mijn levenshuis schoon te maken? Alleen heb ik niet altijd de moed om aan te pakken, maar samen kunnen we het aan. Amen.

By |2017-06-12T14:00:54+00:00juni 12th, 2017|Refresh|0 Comments

Leave A Comment

X