Akelige loei-boeien!

Als je in de stad gaat winkelen, kun je ze niet missen. In iedere winkel die je binnengaat, staan ze prominent opgesteld. Twee plastic pilaren als ‘wakers der gerechtigheid’, van die opvallende alarmpoortjes! Ze stralen een ongeremd vertrouwen uit, dan niemand ongemerkt de winkel zal verlaten met goederen die niet zijn betaald.

Er is iets met die loei-boeien in combinatie met mijn vrouw.
Even tussendoor, om praatjes te voorkomen: ik heb een geweldige vrouw, die door God volledig op maat is gemaakt voor mij. Dus alles wat ik over mijn vrouw ga vertellen, moet u ook wel in dat kader zien. Even voor de zekerheid, want zij leest vast ook dit blog.
Maar laat ik niet afdwalen: mijn vrouw is geweldig en haar tas is zo mogelijk nog geweldiger. Sterker nog: de tas van mijn vrouw is werkelijk bovennatuurlijk. Alles past erin. De realiteit is zelfs, dat er ook werkelijk alles in zit. Heb je dorst? Kom er drinken uit de tas. Honger? Neem een koekje uit de tas. Zere lippen? Lippenbalsem. Lege telefoon? Paar opladers. Shirt vies? Vlekkenverwijderaar of een schoon shirt. En zo kan ik maar doorgaan. Feitelijk is het zo, dat als wij thuis iets kwijt zijn, wij het beste eerst even in die tas kunnen kijken. De tas van mijn vrouw is van buiten beperkt in omvang, maar van binnen is de tas oneindig groot.

Maar de tas heeft ook een bijzondere bijwerking. Mijn lieve vrouw heeft in haar hele leven nog niet eens aan diefstal gedácht, maar de unieke combinatie van bankpasjes, lippenstift, opladers en haarspeldjes in haar tas, maken op de meest onverwachte momenten ruzie met de reeds genoemde alarmpoortjes. En daar sta je dan…whoop, whoop, whoop… Rode zwaailichten, luide sirenes en in het gunstigste geval kijken er slechts tweehonderd mensen afkeurend naar je. Je zet snel je meest christelijke glimlach op en bidt ondertussen zachtjes: “Heer, sla deze mensen tijdelijk met doofheid, blindheid en vergeetachtigheid. “.

Er zijn overigens ook winkels, zo hebben we ontdekt, waar er niemand reageert. Dan sta je nog even met je rode blosjes rond te kijken. Gaat iemand ons nog controleren, of houden we het hierbij? Maar bij die winkels hebben ze echt de moed opgegeven en staan de poortjes er alleen nog maar als decoratieve windmolens van de wet.

Wat mij deed nadenken over die alarmpoortjes, is, dat ze eigenlijk net zo functioneren als ons geweten. Het geweten is een lastig begrip. De Bijbel noemt het ook wel ‘bewustzijn’. Het is zoiets, als de lijm tussen onze geest en onze ziel. Het zijn de ingeschapen alarmpoortjes, die maken dat je op een natuurlijke manier wordt gewaarschuwd, als je dingen verkeerd doet of wilt gaan doen.
Maar de alarmpoortjes van ons geweten moeten wel goed zijn afgesteld. Je geweten kan ook zomaar zijn dichtgeschroeid door langdurig negeren van het alarm, of volledig in de war zijn gebracht door langdurige leugens en onwaarheden. Je kunt zó aan iets gewend zijn geraakt, dat de alarmpoortjes allang niet meer afgaan, of dat je niet meer reageert op het alarmsignaal.

Een van de dingen die God in mijn leven heel krachtig heeft hersteld, is mijn geweten.
De Heilige Geest wil ons geweten reinigen. Het is mijn voortdurende gebed: “Heer, reinig mijn bewustzijn, herstel mijn geweten.”. De Bijbel spreekt over een bewustzijn, dat gereinigd is van dode werken. Ergens anders beschrijft het de doop als een roep om een rein geweten. Een rein geweten is heerlijk. Het geeft je de ontspannenheid van alarmpoortjes bij de ingang en de uitgang. Je hoeft niet constant te wikken en te wegen: goed of fout. Je leeft niet meer in de kramp van de zondeval, maar vanuit de genade van Gods verlossing. Je mag gewoon leven en genieten. Je mag putten uit de volheid van Gods schepping en Gods gaven, zoals wij thuis weten, dat alles wat we nodig hebben te vinden is in de tas van mijn vrouw. En als de vijand binnendringt, of als we verkeerde keuzes maken, dan loeien de alarmpoortjes.

Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart. Beproef mij en ken mijn gedachten. Zie of er bij mij een schadelijke weg is en leid mij op de eeuwige weg.
Psalm 139: 23-24

Vader, dank U wel, dat ik niet in een kramp hoef te leven. Dank U wel, dat ik niet meer hoef te leven vanuit de kennis van goed en kwaad. Ik vraag U vandaag, of U mijn bewustzijn wilt reinigen. Reinig mijn denken, voelen, willen en mijn geweten van alle dode werken en leugens. Maar mij rein voor U. Heer, zet de alarmpoortjes aan in mijn geest, ziel en lichaam, zodat ik U mag dienen als een kind: ontspannen, vreugdevol, dankbaar en vol vertrouwen. Amen.

By |2017-06-26T14:00:31+00:00juni 26th, 2017|Refresh|0 Comments

Leave A Comment

X